Kleding borduren, hoe gaat het in zijn werk?

Op internet is er veel te vinden over kleding borduren en wat het kost, maar hoe gaat het eigelijk in zijn werk? In de blog van vandaag gaan we er meer over vertellen

Het voordeel van kleding borduren boven bedrukken

Het grootste verschil tussen kleding borduren en bedrukken is dat een geborduurd logo specialer oogt. Het tweede voordeel is dat de borduring langer mee gaat omdat het o.a. beter bestand is tegen wasmachines. En als laatst, de borduring ziet er vaak mooier uit op ruwe opvlakken zoals truien en winterjassen.

Het borduren

Voordat de kleding mooi geborduurd uit de machine rolt gaat de kleding door een aantal fasen.

Ontwerp

De klant levert een logo of tekst aan. De ontwerper vertaalt het logo naar een bestand die geschikt is voor de borduurmachine. Het bestand geeft ook weer waar de steken precies komen. Behalve het ontwerp, bepaalt de kleding hoe de ontwerper te werk gaat. Wat dikkere stoffen zoals sweaters hebben net weer een andere aanpak nodig dan overhemden of t-shirts.

Het borduren kan beginnen

Als de kleding juist in de borduurmachine zit bevestigd kan het borduren beginnen. Het bestand word ingelezen en de machine voert de opdracht uit
In het onderstaande filmpje zie je een borduurmachine aan het werk

Is kleding borduren lopende bandwerk?


Nee.. Textiel van fijner materiaal heeft de neiging om samen te trekken. Door het  textiel  aan te trekken  met een spanring en door een laagje vilt ter versteviging achter het geborduurde stukje te plaatsen word de borduring verstevigd.

Helaas zullen kledingstukken van fijner materiaal altijd iets samentrekken. De borduurder probeert hier rekening mee te houden door dit zo veel mogelijk te minimaliseren. Door verschillende testen kan worden bekeken hoe strak de kleding moeten worden aangespannen en welke garen en gebruikt moeten worden.

DE DETAILS

Er zijn logos van klanten met veel details die wij moeten vertalen naar een geborduurd logo. Om te voorkomen dat het onleesbaar wordt adviseren wij om het logo te vergroten. Het borduren is een prachtige maar grove techniek. Om een optimaal resultaat te halen vereist het van de ontwerper en borduurder een hoop geduld, vakkennis en ervaring. Dit word uiteindelijk beloond met een mooi resultaat en een uniek product voor de klant. Borduren kan op verschillende soorten kledingstukken zoals op winterjassen.

Geef een reactie