In veel beroepen is het van levensbelang dat je goed zichtbaar bent. Met goede veiligheidskleding zorgt u dat de zichtbaarheid en veiligheid van uw werknemers op orde is. Er zijn velen soort Zichtbaarheidskleding te vinden zoals jassen en vesten. In de blog van vandaag wil ik u vertellen waar deze zichtbaarheids-kleding aan moeten voldoen.
Wat betreft de veiligheidskleding zijn er Europese regels van toepassing, volgens ISO 20471 zijn ze vastgelegd in de volgende drie klassen:
– We beginnen met: Klasse 1 Laag risico
– De groep met een groter risico: Klasse 2 Groot risico
– Als laatst de grootste risicogroep: Klasse 3 Zeer groot risico
Klasse 1: een laag risico
Deze risicoklasse is bedoeld voor werkplekken met een laag risico, denk bijvoorbeeld aan losse vesten die over de kleding gedragen wordt. Ideaal voor mensen die s ’avonds in het donker de hond willen uitlaten. Echter, deze kleding is meestal niet geschikt voor een professionele werksituatie.
Klasse 2: een groot risico
Deze risicocategorie wordt gebruikt bij werksituaties overdag, bijvoorbeeld aan de weg in de bebouwde kom. Je moet aan denken aan de geel of oranje hesjes die u achter in de kofferbak heeft liggen. Deze vesten voldoen aan de minimumeisen de bij de werkzaamheden aan de weg gedragen moeten worden. Met het minimum bedoel ik het reflecterende materiaal(0,13 m2) die aan de kleding zit plus 0,5 m2 fluorescerend materiaal met de voorwaarde dat de kleding gesloten gedragen wordt.
De risicoklasse voor zichtbaarheidskleding is bedoeld voor het werk met hoge risico’s, denk aan nachtwerk aan een drukke snelweg. Ten opzichte van de tweede categorie moet deze klasse meer reflecterend(0,2 m2) en fluorescerend materiaal(0,8 m2) bevatten. Dat betekend dat in de meeste gevallen om een volledige outfit gaat, dus bijvoorbeeld een jas met een broek. De outfit moet compleet bedekt zijn en altijd gesloten gedragen worden.
Fluorescerend en reflecterend materiaal, wat is het verschil?
We hebben het over fluorescerend en reflecterend materiaal gehad, beide zijn essentieel voor veilige kleding. Er zit een verschil tussen deze twee materialen:
Fluorescerend materiaal: Dit staan meestal bekend om de felle kleur, echter zijn ze ook in andere kleuren beschikbaar.
Reflecterend materiaal: Bestaan uit microscopische bolletjes of prisma’s die het licht weerkaatsen waardoor de lichtstralen altijd terug stralen in dezelfde richting.