Het verschil tussen een Sweater en een Trui

Sweater

Het woord sweater komt uit Engeland, daar wordt het ook wel sweatshirt genoemd. Deze kledingstukken zijn begin vorige eeuw gebruikt voor verschillende sportdoeleinden. Vandaar de naam sweat=zweet, hier mocht gezweet in worden.  Met andere woorden, in dit kledingstuk mag flink gesport worden. Van origine is het sportkleding, maar tegenwoordig word het kledingstuk gebruikt voor alledaagse activiteiten. Je herkent dit kledingstuk  aan de lange mouwen en de hoog gesloten ronde hals of capuchon. Laatstgenoemde word ook wel een ‘hoodie’ genoemd.

De sweaters worden gefabriceerd van een bepaald soort stof. In de meeste gevallen is dit katoen, die in de binnenkant gemoltoneerd zijn.  Dit is een speciale techniek waarbij het katoen geruwd wordt. Hierdoor krijgt de binnenkant van de sweater een zachte binnenkant. Deze kledingstukken kunnen veel vocht opnemen en kunnen hoge was temperaturen aan.

De sweaters zijn populaire kledingstukken en geschikt voor veel verschillende doelgroepen. Naast dat ze fijn zitten, houden ze de kou tegen. Ze zijn prima te combineren met vele kledingstukken zoals een spijkerbroek.

Truien

De truien zijn in veel maten beschikbaar en zien er over het algemeen beter uit.  In tegenstelling tot de sweater wordt dit kledingstuk niet gebruik voor inspannende activiteiten zoals sporten. Maar wat zijn de verschillen? Dat zit hem voornamelijk in de afwerking en de stof. Truien worden vaak gemaakt van schapenwol, je kunt natuurlijk ook kiezen voor katoen of synthetische garen. Er zijn veel verschillende variaties, zoals de pullover. Dit kledingstuk word door een machine gebreid, voordeel is dat ze daardoor licht zijn en ideaal zijn voor de zomer.

Truien geven een klassieke en chique look. Populair is vaak een trui die onder een overhemd of blouse wordt gedragen i.c.m. met een mooie broek. De trui hoeft geen mouwen te hebben, zoals dat bij de sweater wel het geval is. Een trui zonder mouwen wordt ook wel een spencer of slipover genoemd die vooral populair is bij mannen.  Wat wel overeen komt met de sweater, is de ronde hals of V-hals. Sweaters en truien zijn ook zeer geschikt om te borduren of bedrukken en voor meerdere doeleinden geschikt.

Geef een reactie